נראה שמי שמביים את שנת 2020 החליט להפוך אותה לסרט ללא הפוגת מנוחה. בדיוק כשחשבנו ברבעון השני שעברנו את הגרוע מכל מסתבר שהשנה, כמו כל סרט טוב, שמרה את השיא לסוף. בכל זאת, הסיבוב הנוכחי של הקורונה מרגיש לי שונה מאוד מהסיבוב הקודם. אנחנו כבר יודעים אילו חברות הצליחו לעבור את הסגר הראשון בלי בעיה ועם שמירה על רווחיות (רני צים ושוהם לדוגמה) ואילו חברות מצאו את עצמן בבעיה שהסגר הנוכחי מחמיר (פתאל). אני משוכנע שחברות מהסוג הראשון ימצאו את עצמן במצב טוב יותר אחרי הקורונה, מתי שזה לא יהיה, מאשר הן היו לפניו.
במבט מאקרו המגמות שליוו אותנו במחצית הראשונה של השנה – ביצועי יתר של ארה”ב ושל סקטור הטכנולוגיה – המשיכו ללוות אותנו גם ברבעון השלישי. מדד ת”א 125 סיים את הרבעון השלישי בתשואה של קרוב ל-0% בזמן שמדדי ארה”ב, כולל הנאסד”ק, סיימו בתשואה חיובית נאה. במבט שנתי, עם זאת, ההבדלים בין המדדים בולטים כשמתחילת השנה מדד ת”א 125, כמו גם מדדי צרפת ובריטניה , נמצאים סביב מינוס 20% מתחילת השנה, ה-S&P סביב ה-2% והנאסדק מככב בפלוס 22%.
אז האם המדדים גרמו לכך שמשחק ההשקעות יהיה מכור? האם רק למשקיעים בחברות טכנולוגיה היה סיכוי? אני טוען שהיות והקורלציה של מניות קטנות עם שוק המניות נמוכה, גם בתקופות כאלה יש למשקיעים במניות הקטנות תקווה ככל והם עושים עבודה טובה ויסודית. עבור כל אחת מהחברות בתיק ההשפעה של כל הצלחה עסקית או עסקה חדשה גדולה בהרבה מההשפעה של צמיחת התל”ג, וכפי שנראה – חברות מצוינות מצליחות לצבור הישגים גם בשיא המשבר.
המניות בתיק
זה היה התיק שלי לרבעון השלישי:
הביצועים של התיק היו חזקים וכל אחת מההחזקות עלתה בצורה יפה שעה שהמדד נשאר במקום. הישג נוסף שאני גאה בו הוא שהתשואה של התיק האמיתי שלי הייתה קרובה מאוד לתיק הוירטואלי.
אמרתי בתחילת השנה שהיעד שלי הוא 40-50% בשנה. יצא שהרבעון הכיתי את המדד במעל 50%. ובשנתיים האחרונות – כבר הפסקתי לספור… זה אפילו לא משנה אם נבחר את המדד האמריקאי או אפילו את הנאסד”ק – המטרה היא, בעזרת עבודה יסודית ומעמיקה, להשאיר את כולם באבק.
הכוכבת של הרבעון ושל השנה המשיכה להיות אקסל, ולא בכדי. מתווה הסיבים סוף סוף אושר, והחברות כבר מתחרות מי תשקיע יותר, וכמה שיותר מהר. בנוסף, אקסל הכריזה על כמות מדהימה של עסקאות כולל רכישה של חברת AOS לפי מכפיל רווח 2.5 לפני סינרגיות, השקת מוצרי ה-IOT והבית החכם של בזק, הזמנות רבות למוצרי פייבר והודעה מהשבוע שעבר על זכיה במכרז על אספקת פתרון סייבר למפעיל טלקום גדול באפריקה.
שווה להתעכב על ההודעה האחרונה כי לדעתי השוק קצת פספס את חשיבותה. לא רק שזו הפעם הראשונה שאקסל מוכרת ביבשת אפריקה ושהיא זכתה במכרז מה שמעיד על כוחה התחרותי בראייה עולמית, אלא למפעילי הטלקום הגדולים באפריקה יש עשרות מיליוני משתמשים כל אחד וכאשר חברת טלקום טלקום בוחרת פתרון סייבר – היא נוטה להישאר איתו. אני חושב שהשוק ראה את ההזמנה הראשונית (1.3 מיליון דולר) והסיק שזה לא מספיק משמעותי, אלא שמדובר בהזמנה ראשונה של רשיונות. אחרי שייגמר המלאי תוך כמה שבועות/חודשים וככל והמוצר יצליח (ובארץ אנחנו כבר רואים את כל מפעילי הסלולר מוכרים את המוצר של אקסל) אנחנו נראה עוד ועוד הזמנות, עם פוטנציאל להכנסות SAAS קבועות בהיקף עצום. מכיוון שמדובר במוצר תוכנה שהפיתוח שלו כבר הושלם – הרווחיות על המכירות האלה צפויה להיות גבוהה מאוד. אקסל גם גייסה בספטמבר כמה מיליונים בהקצאה פרטית(כולל מהקרן שלנו ואף ממני באופן אישי) במטרה מוצהרת למיזוגים ורכישות והתרחבות בחו”ל, ואני מצפה לראות מה אקסל תעשה עם הכסף.
גם לרני צים היה רבעון מצוין. בולטת במיוחד העסקה עם ריט 1 בגני תקווה, בעקבותיה יירשם רווח משמעותי (גם חולק דיבידנד) והרכישה של פעילות מידאס במגזר הערבי תמורת 70 מיליון. הרכישה של מידאס משמעותית במיוחד ותשחרר את רני מהחובה לעבוד עם שותף חלש (על פי ההסכם בין רני למידאס כל פרויקט חדש במגזר הוא בשותפות 50%/50% בין רני צים למידאס). עכשיו כשרני קנתה את מידאס – אני מצפה לראות האצה בבניית המרכזים במגזר הערבי ברבעונים הקרובים והכרזות על מרכזים חדשים. נראה שהשוק הבין שהעסקה טובה לרני ובמחיר מצוין ובעקבות הרכישה המניה של רני עלתה יותר מהמניה של מידאס הנרכשת! חריג מאוד בעסקאות רכישה בהן בממוצע החברה הרוכשת יורדת והנרכשת עולה, אבל אצל רני שמתמקד ביצירת ערך – השוק הגיב לדעתי בצורה נכונה ואפילו בחסר. רני צים הגדילה לעשות ואף פרסמה מצגת המבהירה את השפעות הרכישה.
שוהם ביזנס עברה גם היא את הרבעון יפה עם הגדלה של 30 מיליון ש”ח במסגרות האשראי מדיסקונט ומלאומי, פלוס הקלה בקובננטים. החברה הראשונה בענף שמקבלת הגדלת מסגרת מהבנקים מאז הקורונה. אני מנבא שברבעון הרביעי כבר נראה את תיק האשראי חוזר לגידול והדרך לתיק (ולשווי שוק) של 500-600 מיליון קצרה משנדמה. אגב, בדוח הרבעון השלישי אני צופה עליה ברווחיות שכן סוף סוף עליית התעריפים שלוקח לה כמה חודשים להתגלגל תתחיל להתבטא בתוצאות כך שתיק הלוואות של 300 מיליון ירוויח כמו תיק גדול בהרבה.
בשותפות אלון תבור – רפק, ג’נריישן ומבטח שמיר – יש תנודתיות רבה בתוצאות החשבונאיות של התחנה בגלל שינויי מט”ח, אך הרווח המייצג של התחנה נותר יציב וצפוי. בקרוב אפרסם את החלק הבא על מבטח שמיר – הפעם על החזקות הנדל”ן שלה.
הרבעון דיברנו גם דיברנו על הרבה חברות חדשות – ביו ויו, ערך פיננסים, ג’נריישן קפיטל, ש.ב.א ומבטח שמיר בה נשארו לנו עוד שני רכיבים מעניינים לנתח. גם ברבעון הרביעי נדבר על חברה או שתיים שלא דיברנו עליהן עד כה, עם עוד הרבה חברות על אש קטנה. על אף שאני מסתכל על עשרות חברות שהייתי מגדיר כמעניינות אני לא ממהר לכתוב על חברות נוספות – אני מאמין בערכם של מיקוד והבנה לעומק של עסקים, ובהשקעות לא מקבלים נקודות בונוס על גיוון אלא רק על דיוק.
הרבעון אני עובד יחד עם שני מתנדבים על מיפוי עדכני של כל המניות בישראל כך שמי שרוצה לחפש שמות מעניינים חדשים – צריך רק להמתין רבעון!
זמן מחצית – תחרות ההשקעות
זה מצב התחרות נכון להיום:
מקום שני מתוך 44 משתתפים זה לא רע בכלל! בטח בטווח של רבעון אחד שכולל הרבה רעשי רקע, ואני מקווה שהרבעון הנוסף בתחרות יאפשר לי לשפר מיקום. המשתתף היחיד שעקף אותי הוא אריהק שהצליח מאוד עם תיק ממוקד בטסלה, סנאפצ’ט, סולאראדג’ ו-Square
יש עוד הרבה משתתפים עם תשואה גבוהה מאוד. רבים מהם עם החזקות דומות לשלי (וזה בסדר גמור) וחלקם שונים לחלוטין – מוזמנים לעיין בגיליון התחרות ולחפש רעיונות מעניינים.
אני מזכיר תחרות ההשקעות הנוכחית כוללת את הרבעון השלישי והרביעי עם הזדמנות החלפה באמצע. לכן, כל המשתתפים בתחרות שמעוניינים בכך רשאים לשנות את הרכב התיק שלהם – הגיבו בתגובות באותו שם שמופיע בתחרות עם הרכב התיק החדש בו אתם מעוניינים. אם אינכם מעוניינים לשנות את הרכב התיק – התיק שלכם ימשיך בתחרות בהרכב הקודם. למי שמעוניין לשנות, מזכיר את הכללים:
- 4-6 אחזקות סה”כ, ההחזקות יכולות לכלול מניות, אגרות חוב וכתבי אופציה מסביב לעולם, עם זאת שימו לב שאופציות שאינן כתבי אופציה אסורים.
- לא יותר מ-30% מהתיק בכתבי אופציה.
- כל אחת מההחזקות תהיה בין 10-40% מהתיק – כאשר ניירות ערך שונים באותה חברה (מניה וכתב אופציה למשל) נספרים יחד.
- הדדליין להגשת תיקים יהיה מחר (1.10.20) בשעה 10:00.
נא לפרסם את העדכון לתיק שלכם בתגובות לפוסט זה ועוזרי הנאמן אסף רביד יעזור לעדכן את התיקים.
שימו לב שמשתתפים חדשים לא יכולים להצטרף במודל התחרות הנוכחי, אך שימו שעון מעורר לסוף הרבעון כדי להצטרף לתחרות הבאה שכנראה תימשך שנה שלמה!
אני נוטה להאמין שאנחנו קרובים להשאיר את 2020 ורעותיה מאחורינו ולהיכנס לשנה הרבה יותר אופטימית עם חיסון, הסכמי שלום וחדי קרן רצים על קשת בענן. הגיע הזמן להתחיל להכין את התיק לכך. מחר בבוקר אפרסם את תיק הבלוג לקראת סוף השנה ונתחיל לעקוב.
שיהיה לנו בהצלחה, שנה טובה וסגר קצר ומועיל!
הכותב בעצמו ו/או באמצעות קרן ארביטראז׳ ואליו עשויים להחזיק בחלק מניירות הערך המוזכרים. האמור אינו מהווה הצעה להשקעה בנייר ערך או הזמנה להשקעה בקרן.
התוכן כפוף למדיניות הגילוי הנאות וזכויות היוצרים של האתר.