את דרכי בעולם ההשקעות התחלתי בגיל 17. ניתן היה לחשוב שאדם שהתחיל בגיל כל-כך צעיר בוודאי היו לו הורים שמכירים את רזי ההשקעות והכווינו אותו לכך. אכן אני צריך להודות להוריי,אך מסיבה הפוכה – ההורים שלי פשוט לא מבינים דבר בהשקעות. למעשה – עד שנכנסתי לתמונה כל חסכונותיהם שהצטברו עם השנים נשמרו בפק”מ בבנק במשך כמעט 20 שנה.
כשהתחלתי לחקור, מהר מאוד הבנתי שלשים כסף בפק”מ זה חסר כל הגיון כלכלי, שכן קיים מוצר דומה – מק”מ – שגם נותן (נתן בזמנו) כאחוז יותר בשנה, והוא גם יותר בטוח (שכן הוא מגובה על ידי המדינה ולא על ידי הבנק).
הייתי המום מה”תגלית” הזו – כיצד ייתכן שכל כך הרבה אנשים משקיעים במוצר שהוא אובייקטיבית נחות למוצר אחר? האבסורד הזה שמט את הקרקע מתחת להנחה שאפשר לסמוך על ה”יועץ” בבנק, וגרם לי לנסות ולהבין מה עוד אני מפספס – מסע הנמשך עד עצם היום הזה.
כך מצאתי את עצמי מהר קורא ספרים, מכתבי משקיעים, דו”חות שנתיים ולא מעט בלוגים שעזרו לי מאוד לבנות ולהכיר את יסודות השקעת הערך. לאחר שהרגשתי שאני מתמצא מספיק, התחלתי לנהל את כספי הוריי. התוצאות היו משביעות רצון, ועם הזמן הצטרפו מכרים וחברים שאני מנהל עבורם את הנכסים באמצעות חשבונות נאמנות.
במהלך התקופה בה אני מנהל השקעות הכיתי משמעותית את כל מדדי היחוס, (בחלק מהשנים הכיתי את המדד במעל 50 אחוזים) ועם ההצלחה החלו לפנות אליי אנשים ששמעו עליי וביקשו שאנהל את כספם. לצערי במרבית המקרים נאלצתי לסרב, וזאת נוכח מספר בעיות בניהול באופן זה:
הבעיה הראשונה הנה מגבלה חוקית, לפיה לאדם פרטי שאינו בעל רישיון מנהל השקעות מותר לנהל השקעות ל-עד 5 משקיעים שאינם “משקיעים כשירים” האופן בו נספרים הלקוחות הוא בשנה קלנדרית. כלומר – אם בינואר 2020 אני מגייס 5 לקוחות עם מאה אלף ש”ח, ומגיע אליי לקוח עם 7 מיליון ש”ח (מה שאגב לא יספיק כדי להיחשב לקוח כשיר) אאלץ לדחות אותו.
למעשה – אפילו לא אוכל “להיפטר” מלקוח אחר שכן ברגע שהוא לקוח בינואר 2020 הוא ייחשב כלקוח במהלך כל השנה מה שהופך את השיקולים של האם לקחת לקוח חדש לדיי מורכבים, שכן אין כל וודאות לגבי גודל התיק של לקוח עתידי.
אם אתם חושבים שהפתרון הוא לקבל רישיון יעוץ השקעות – הרי שהחסרונות ברישיון זה כל כך רבים, והרגולציה כל כך מכבידה שרובם של מנהלי ההשקעות מתלים את רישיונם. כדי לסבר את האוזן – אם אתה מנהל השקעות בעל רישיון אתה למעשה לא יכול לנהל את התיק של עצמך – שזה כמובן דיל ברייקר עבורי.
בעיה נוספת היא טכנית, וקשורה לאופן הניהול עצמו – קיים קושי מובנה לנהל השקעות בחשבונות רבים, ללא שימוש בחשבון מפצל. תוך מעקב אחר מבנה התיק והעדפות שונות של לקוחות שונים (למשל, חוסר מוכנות להיחשף לענף מסוים או איסור הלכתי להשקיע בחברות ללא היתר עסקה).
בעיה נוספת נובעת מכך שהחשבון הוא עדיין של הלקוח – כך שבתור מנהל אתה לא יכול להגן על הלקוח מפעולות שלו שבמרבית המקרים נובעות מפאניקה מיותרת. לקוח אחד, למשל, לאחר שקרא כתבה מפחידה בגלובס, ביקש ממני למכור את כל המניות בארה”ב לפני הבחירות ב-2016. השיחות שניהלתי עמו לא עזרו, מכרתי לאותו לקוח את התיק, ועם בחירתו של טראמפ החל ראלי ענק, שהוא פספס את חלקו הגדול. זה אמנם “הפסד שלו” – אבל אני יכול להגיד שהתחושה עבורי הייתה של אכזבה גדולה.
לאחרונה, בעקבות פרסום שלי על הרכב תיק ההשקעות העדכני בבלוג, פנה אליי אילן רוזנברג, הבעלים של “ארביטראז’ פמילי אופיס” ושל קרן הגידור ארביטראז’ ואליו. לאילן מעל 20 שנות ניסיון במערכת הבנקאית ובבתי השקעות, ולאחר שערכנו מספר פגישות, הבנו שאנו יכולים לפתור זה את הבעיות של זה.
קרן הגידור
כחלק משירותי הפמילי אופיס, הקים אילן את קרן הגידור ארביטראז’. היות ואילן אינו מתמחה במחקר ניירות ערך (על אף שיש לו ניסיון בכך), ועליו לספק שירותים רבים נוספים ללקוחותיו, קרן הגידור הוקמה במתכונת של Fund of Funds – קרן גידור המהווה מעין סל של כמה מקרנות הגידור המובילות בארץ, שאילן חקר לפי מדדים שפיתח, ונמצא בקשר שוטף עם מנהליהן.
לאחרונה, לאור אכזבה מכמה מקרנות גידור שהון הקרן הושקע בהן, הגיע אילן למסקנה כי יהיה נכון לעבור למודל המבוסס על השקעות ממוקדות בחברות עצמן.כאן אני נכנס לתמונה כסמנכ”ל השקעות. במסגרת התפקיד אהיה אמון על ניהול החלק שאינו מושקע בקרנות גידור אחרות. עם הזמן וככל והעניינים יתקדמו כפי שאני מצפה, צפוי חלק התיק המנוהל להוות את עיקר הקרן.
המטרה שלי עבור הקרן היא להמשיך לעשות מה שאני עושה כעת – השאת תשואות גבוהות תוך התמקדות בשוק הישראלי. למעשה, אני בטוח שהטייטל החדש יפתח עבורי דלתות נוספות במגעים מול חברות ואנשי מפתח, ובכך יסייע לי במחקר העצמאי שאני עורך.
עם זאת, ובהתחשב בתנאי השוק בישראל, מטרתנו אינה להפוך לקרן של מאות מיליוני שקלים, אני מעדיף מעט משקיעים מרוצים מאשר הרבה משקיעים “לחוצים” – גם אם זה עולה לי בדמי ניהול. אני ואילן הסכמנו מראש כי כאשר נגיע למצב בו נרגיש את ה “חסרון לגודל” נעצור גיוסים נוספים על מנת לאפשר את הגמישות שאני זקוק לה בניהול השקעות הקרן.
מבחינת הבלוג – החיים נמשכים כרגיל. אמשיך לעדכן ולכתוב על השקעות חדשות. יחד עם זאת ברור כי כעת האינטרס הראשוני שלי הוא לדאוג קודם כל לשותפים בקרן ולכן, למרות שאני מתכוון להמשיך לשתף ולכתוב, הרבה מהפרסומים יהיו בדיליי מסויים.
מובן כי פרסום הפוסט הוא לצורך העשרה והוא אינו מהווה הזמנה או הצעה לביצוע השקעה בנייר ערך ו/או להצטרפות להשקעה כשותף בקרן.
לכל מידע נוסף אתם מוזמנים לפנות אליי במייל [email protected] או בווטסאפ לנייד:054-6728675.