החשש העיקרי של משקיעים מפני כניסה למניות קטנות הוא נזילות. כמשקיע במניות קטנות במאמר זה אנסה להסביר מדוע אני לא רואה בנזילות כבעיה משמעותית במניות קטנות, איך מתמודדים עם בעיית הנזילות ומדוע אינני מוכן להחליף את עולם המניות הקטנות בישראל באף שוק אחר.
לסחור במניות קטנות
נניח שאתם מתעניינים בחברה ישראלית קטנה (שווי שוק מתחת ל-300 מיליון ש״ח). אתם נכנסים לאתר המסחר המועדף עליכם ונגלית בפניכם התמונה הבאה:
אתם רואים שאפילו אם תקנו שקל אחד – תעלו מייד את מחיר המניה ב-1.9%. אם תתחרטו מיד לאחר מכן – תרדו למינוס 2.21% – תאבדו 4.11% על כלום ושום דבר. כך נראה שוק לא יעיל – ובמניות קטנות רבות הפערים אף גדולים יותר. אז איך מתמודדים, ומשגשגים בשוק המניות הקטנות?
אז קודם כל עליכם לזכור שחוסר היעילות במניות הקטנות היא החבר הכי טוב של שלכם. כל יום ישנם מוכרים וקונים שיוצרים עבורכם הזדמנויות מסיבות שלחלוטין לא קשורות למניה. שבוע שעבר, למשל, ראיתי שאחת המניות בהן אני משקיע יורדת בכ-5% בלי סיבה נראית לעין. אחרי שוידאתי שאין שום מידע חדש פניתי לחבר שאני יודע שמחזיק באותה מניה. ואכן, הסתבר לי כי אותו חבר התכוון לקנות נכס והוא מכר סכום גדול במחיר שהוא ראה בבוק.. בטח רבים שראו את הירידה חשבו שאולי מדובר ב”מידע פנים שדלף” או דוח גרוע שעומד לצאת – אולי במניות הגדולות יותר, אבל במניות הקטנות לרוב מדובר בשטויות כאלה ומי שקנה מאותו חבר עשה לדעתי עסקה מצוינת.
שנית, מצאו איזון שמתאים לכם בין סבלנות לחמדנות. אני למשל דיי סבלני במתן הוראות אך אני מכיר משקיעים שאין להם בעיה להעלות את המחיר של מניה שהם קונים גם ב-10% ביום רק כדי להיכנס מהר. אני יכול לומר בבירור שלעתים קרובות התברר שחוסר הסבלנות שלהם התברר כנכון ורווחי יותר מהסבלנות שלי. מניות שחיכיתי שירדו קצת כדי שאקנה עלו בעשרות אחוזים תוך שבוע. לכן, סבלנות היא תכונה חשובה, אך כאמור יכול להיות שדווקא חוסר סבלנות תביא לתוצאות טובות יותר. איזו תכונה כן הכרחית להשקעה מוצלחת במניות קטנות?
להיות צודק, לא להיות חכם
הנקודה הכי חשובה במניות קטנות היא להיות צודק! הסיבה לכך קשורה באופן הדוק לחוסר היעילות של שוק המניות הקטנות.
נניח שאנחנו בוחרים באופן אקראי כמה מניות מה-S&P500.
גם אם נשקיע עכשיו חודשי מחקר בניתוח שווי החברה מול מחיר המניה נגלה לרוב סטיה של לכל היותר כמה עשרות אחוזים בין שווי החברה לדעתנו לבין שווי השוק – וגם אז לא בטוח שאנו אלה שצודקים יותר מהשוק שכן יש בשוק אנליסטים רבים וחכמים מאוד שכל תפקידם הוא בדיוק להשקיע שנות מחקר בהבנת 2-3 חברות מה-S&P500. אם צדקנו נעשה כמה עשרות אחוזי רווח ונלך הבייתה מאושרים, אך גם אם טעינו והשוק צדק – הנזק עבורנו במניות הגדולות יהיה לרוב כמה עשרות אחוזים לכל היותר.
בניגוד לכך, אם תבחרו קומץ מהחברות הקטנות בשוק הישראלי ותחקרו אותן במשך כמה חודשים בחלק מהמקרים תגיעו לסטיות של עשרות או מאות אחוזים למעלה. חשוב מכך – בניגוד למניות הגדולות שיש אנליסטים ספציפיים שמסקרים רק אותן, אחרי מחקר מעמיק על מניה קטנה יכול להיות שתהיו הגורם מחוץ לחברה שמבין את אותה חברה בצורה המעמיקה ביותר.
ברגע שאתם מגיעים למצב כזה – פתאום הפערים בין שערי קניה ומכירה נראים כמו נושא שלא שווה התעסקות. מה זה משנה אם אתם קונים ב-200 או 202 מניה ששווה 500? כל עוד חקרתם ואתם משוכנעים שאתם יודעים יותר מהשוק – הסחירות לא צריכה להטריד אתכם. ברגע שמה שזיהיתם יתגלה (בדוח למשל) הקונים פתאום יופיעו.
מהצד השני, החסרון העיקרי במניות קטנות הוא שאם אתם טועים – אפילו לא טעות קריטית אלא פשוט “לא קרה כלום” – תהיו צריכים לשלם בלפחות כמה אחוזים מהפוזיציה רק כדי לצאת. זו גם הסיבה שיחד עם המעבר שלי לעולם המניות הקטנות גם צמצמתי את מספר הפוזיציות בתיק – אתה לא רוצה שיהיו לך חברות שאתה לא משוכנע לגביהן בתיק כי אם לא צדקת – תמצא את עצמך תקוע איתן.
ICE ICE BABY
כדי להיכנס לפוזיציות גדולות אנחנו עדיין צריכים מישהו שימכור לנו את המניות. איך עושים את זה? מושג חשוב שכל סוחר במניות קטנות צריך להכיר הוא “פקודת קרחון” או “Iceberg/Ice”. מאוד ייתכן שפגשתם כבר פקודת קרחון, אך לא ידעתם לזהות אותה.
נניח, למשל, שילין לפידות רוצים למכור מיליון ש”ח במניה קטנה. ילין חוששים שאם הם יראו לשוק מוכר על סך מיליון ש”ח – כל הקונים ייעלמו והמחיר יצנח. כאן נכנסת פקודת קרחון: פקודת הקרחון תחלק את הפקודה הגדולה למנות של כמה אלפי ש”ח, שכל פעם שהן יבוצעו יתמלאו מחדש (כלומר – כמו קרחון – תמיד נראה רק את החלק ש”מעל המים” בפקודה). איך זה ייראה בפעול? במבט ראשון נראה שיש מוכר קטן של 5,000 ש”ח בשער 500, אך כל פעם שתתמלא הפקודה נראה שבאופן מיידי מופיעה פקודה זהה. גם אם ניתן פקודת קניה של 500,000 ש”ח בשער 500 היא תתמלא במלואה!
כאשר מוצאים פקודת אייס במניה שאנו רוצים לקנות זה כמו לזכות בלוטו. בטופ מערכות, למשל, מניה שברוב הימים אין בה מסחר כלל, הצלחתי למצוא פקודת אייס שאפשרה לי לקנות מעל מיליון ש”ח ביום אחד בשער מצוין. היופי הוא שברגע שיודעים מה לחפש – פקודות אייס הן נפוצות מאוד. כמעט בכל יום אני מוצא פקודת אייס באחת המניות שאני רוצה לקנות.
סוג נוסף של פקודה שנפוץ אצל מוכרים וקונים גדולים הוא “פקודה חבויה“. שוב, נניח שילין לפידות רוצים למכור מיליון ש”ח ממניה קטנה. הפעם, הם אפילו לא מראים את עצמם בביקוש/היצע אלא הם נותנים הוראת מכירה על סך מיליון ש”ח בשער 500, ומחביאים אותה. כלומר – מי שייסתכל בבוק לא יראה שיש מוכר ב-500, אבל פקודת קניה ב-500 תתמלא מיידית. לכן, גם אם אתם לא רואים שיש מוכרים או קונים בבוק- זה לא אומר שהם לא קיימים. אפשר לעתים לנסות פשוט לתת פקודות – ולעתים לא רחוקות הן יתמלאו מיד.
נזילות במשבר
המפורט לעיל נכון לזמנים “רגילים”, אך מה יקרה אם יחול משבר בסגנון 2008? נתחיל את התשובה בשאלה -מיהם המחזיקים הגדולים ביותר במניות גדולות לעומת מניות קטנות?
אם אנו מדברים על מניות קטנות – המחזיקים העיקריים הם בעל השליטה ומשקיעים פרטיים מן הציבור. לעומת זאת, במניות הגדולות כיום רוב ההחזקה נעשית על ידי תעודות סל, קרנות מחקות וקרנות נאמנות. מעל 60% מההשקעות במניות בארה”ב למשל הן על ידי תעודות כאלה. זה מצב חדש יחסית, שמעולם לא נבחן. המשקיעים הפרטיים שבוחרים מניות כמעט נכחדו מהעולם, בעיקר במניות הגדולות, ומהווים פחות מ-10% מהמסחר.
נניח שמחר יש משבר פיננסי ומיד הציבור מתחיל להרים טלפונים למשוך מיליארדים מתעודות מחקות של ה-S&P500. מי יהיה הצד שיקנה את כל המיליארדים האלה? אני מניח שנגלה במשבר הבא – אך מי שאומר לכם שיש לו תשובה חד משמעית משקר. אין ספק שבמשבר כולם חוטפים – גם חברות קטנות ש”לא מגיע להן” (למשל – כל המאזן שלהן הוא מזומן). הסיבה לכך היא כנראה שגם במניות הקטנות יש החזקות של קרנות, וגם הן מושפעות ממכירה בכל מחיר, אבל כאשר העסק יציב- זה לא צריך לשנות יותר מדיי.
אז למה אני חושב שמניות קטנות עדיפות גם במשבר? הסיבה היא שכבר בשער הקניה במניות הקטנות קיבלת הנחה על חוסר נזילות, ובגדולות שילמת פרמיה על הנזילות. גם בהערכות שווי מקצועיות המניות הקטנות נענשות בשיעור היוון גבוה יותר על חוסר נזילות ונסחרות לעתים קרובות במחיר של ברזלים, לכן, אני טוען שדווקא החברות הגדולות חשופות יותר להתאדות של הנזילות שמתרחשת במשברים גדולים.
אז מכיוון שלאף אחד אין מושג מה יהיה המשבר הבא ואיך יתנהגו המניות הגדולות או הקטנות בו – איפה אפשר להיות מוגנים בשוק המניות? גם אני לא יודע איך יתנהגו המניות עצמן – אבל אני רוצה לקנות עסקים יציבים, עם מאזן חזק וגמישות אופרטיבית שיכולים לנצל הזדמנויות במשבר ולשנות את כל המודל העסקי בכמה חודשים – ואני רוצה לשלם עליהן מחיר שהוא כמעט מחיר “ברזלים”- אלה ההזדמנויות שאני מחפש ומוצא רק במניות קטנות.
בסופו של דבר – אם אתם רוצים להרוויח בבורסה באופן עקבי ולאורך שנים על ידי ניתוח מעמיק – הדרך הטובה ביותר לעשות זאת שאני מכיר היא ניצול העיוותים וחוסר היעילות שמוצאים במניות הקטנות. תדאגו לנתח לעומק ולהיות צודקים לגבי השווי והתחזית שלכם לחברה– כל השאר יפתור את עצמו.
נא לקרוא את הפטור מאחריות.