לפני כמה ימים אורה סמארט דיווחה כי תמוזג לתוך Molekule האמריקאית תמורת 3,519,105 מניות Molekule בשווי (נכון להיום) של כ-8.6 מ’ דולר. כמעט פי שלושה מהמחיר בו המניה נסחרה לפני ההודעה אך הרבה מתחת לשווי בו השקעתי באורה במקור. למולקול יש כ-40 מ’ דולר מכירות וכ-25 מ’ דולר במזומן ואורה תהיה 10% מהחברה הממוזגת.
זו בעיניי הזדמנות מצוינת לנסות להבין מה השתבש בהשקעה ולהפיק מכך מה שניתן קדימה.
שיעור ראשון -כשהכסף נגמר השוק קובע את השווי
יש אירוניה עצומה בכך ש-Aeroclean שמכרה בקושי ב-350 אלף דולר בשנה רכשה גם את Molekule שמכרה בכ-40 מ’ דולר בשנה וגם את אורה סמארט שמכרה בכ-12 מיליון דולר בשנה. איך זה קרה? לדעתי זה קשור פחות לחברות ויותר למשקיעי הנאסדק מול המשקיעים בישראל. כשהשקעתי באורה התמחורים בשווקים היו באותם סדרי גודל אך כיום הפערים הם עצומים. ברגע שאורה הבינה שהיא תאלץ לגייס כסף נוסף עד שתוכל להגיע לאיזון(לפי ההנהלה- בסוף 2023) הדילול בשווי בו אורה נסחרה אז היה כמעט ומוחק כל אפשרות לאפסייד גם אם תכנית ההנהלה הייתה מתגשמת.
אך מדוע מלכתחילה השווי של אורה ירד כל כך נמוך? לדעתי עצם העובדה שהשוק חשש מגיוס באורה גרם לשווי לרדת לקראת הגיוס, כך שהחשש היה לגיוס בשווי נמוך יותר מה שגרם למעגל שמזין את עצמו עד שאורה הגיעה לשווי אפסי.
היות ומולקול ידעו בכמה אורה נסחרת נקודת הפתיחה במשא ומתן הייתה ללא ספק מחיר השוק של אורה (ראו למשל את העסקה בקונטינואל שנעשתה כמעט בדיוק על שווי השוק) אני חושב שבהתחשב בנסיבות זה שהמשא ומתן נסגר פי כמה מכך זה הישג מכובד וכך גם העובדה שלא בוצע שום גיוס הון מאז ההנפקה. אני בטוח שאם, ללא כל שינוי, אורה הייתה נסחרת לפי 10 או 20 מ’ דולר בישראל העסקה הייתה נעשית לפי שווי גבוה בהרבה.
שיעור שני- לא לסמוך על ממשלות, במיוחד בתזמון
אחד הגורמים שחשבתי שישפיעו לטובה על אורה היה תקציבי הענק שהושקעו בטיהור אויר הן בישראל והן בארה”ב, אלא שגם נכון להיום תקציבים אלו נמצאים באחוזי שימוש נמוכים מאוד (כ-10% בארה”ב). הסיבה לכך היא שגם בארה”ב וגם בישראל האחריות למיגון הכיתות הועברה מטה לבתי הספר, לערים ולמחוזות עצמם ולאלפי מקבלי החלטות שונים מה שדרש מהחברות לעבור פיילוטים ומסעות שכנוע ממושכים עבור כל מכירה.
כך יצא שלמרות שאורה הצליחה לזכות במעל 70% מהכסף שהוקצה לפרויקט בישראל (למרות שהיו כ-15 מתחרים!) אחוז הניצול היה כל כך נמוך שזה פשוט לא הספיק.
דיי מאכזב אותי גם בתור הורה לילדים קטנים שעד היום לא הושלמה התקנת מטהרי אויר בגנים ובכיתות, ושכל ילד חולה מדביק את כולם כולל את הצוות. המוצר של אורה באמת טוב וגם היום אני מעביר אותו מחדר לחדר כשהילדים משתעלים או כשיש אבק והוא עובד מצוין, אך כנראה שמוצר טוב זה לא תמיד מספיק.
שיעור שלישי – האירועים שמעסיקים אותנו היום יכולים להישכח מהר משנדמה
כשכתבתי על אורה מגפת הקורונה עוד הייתה בעיצומה. לא האמנתי שנמשיך עם סגרים ומסכות לנצח אך כן חשבתי שתהיה לפחות השקעה בתשתית שתמנע את הגל הבא שישאיר את הילדים בבית. אלא שעם ירידת הנושא מהכותרות גם ההכנה ל”גל הבא” ירדה מהר מדיי מהפרק והשפיעה מאוד על יכולת המכירה. ייתכן מאוד שהשיעור הזה רלוונטי גם לנושא הרפורמה המשפטית שמעסיק כיום את השוק הישראלי באופן אובססיבי – נחיה ונראה.
אורה תמשיך לעבוד תחת המטריה של Molekule והחברה הממוזגת תהיה כוח מוביל בתחום טיהור האויר עם זרוע משמעותית בתחום העסקי, הרפואי והצרכני, עם מעט מאוד מתחרים בתחום הצעיר הזה. למרות שההשקעה ממש לא הצליחה כפי שקיוויתי איני נוטר טינה ואני מאחל לאורה ולמנהליה להצליח בענק בהמשך.
לפני שנסכם – נעשה סקירה קצרה של המצב הנוכחי.
אורה לאחר העסקה – מצב מיוחד?
התמורה: השווי של 3,519,105 מניות מולקול נכון להיום הוא 8.65 מ’ דולר. מתוכם 0.5 מ’ דולר הולך לבנק (סעיף 2.2) כך שמניות בשווי 8.1 מ’ דולר או 27 מ’ ש”ח יחולקו בין בעלי המניות הקיימים שזה אפסייד של 65% מהמחיר כרגע (שווי שוק של 16.5 מ’ ש”ח).
מועד ההשלמה: להערכתי העסקה תושלם והמניות של מולקול כבר ייסחרו בישראל תוך כשלושה חודשים.
סיכונים: 1. נפילת העסקה– הסיכון העיקרי בהשקעה באורה כיום הוא אי השלמת העסקה. בכזה מקרה ניתן להעריך שהשווי יחזור להיות כמו לפני העסקה ואף נמוך מכך. יש להתחשב בכך שכבר במועד החתימה מולקול התחייבה לשלם לאורה כמיליון דולר (68 אלף כפול 12 ועוד 250 אלף) על “שימוש בטכנולוגיה” של אורה שזה מניסיוני דרך מכובסת לממן את התקופה עד ההשלמה בלי לתת הלוואה ממש (כדי לא ליצור עימות מול המלווים).
2. סיכון במניית מולקול – מכיוון שהתמורה היא במניות Molekule שווי התמורה עולה ויורד יחד עם מחיר המניה שלה, שתנודתי מאוד. ככל שזה משקף מחיר המניה נע בשנה האחרונה בין 1.7 דולר, 30% מתחת למחיר הנוכחי, ל-23.7 דולר, פי 10 מהמחיר הנוכחי. זה בעיניי סיכון קטן יותר מכיוון שהוא ניתן לגידור על ידי מכירה בחסר של מולקול. למעשה, לא אופתע אם נוצר לחץ על המניה לאחר העסקה בדיוק מכיוון שיש כאלו שרצו לגדר.
כלומר יש כאן אפסייד של כ-65% עם כשהסיכון העיקרי הוא שהעסקה תיפול (לדעתי סבירות דיי נמוכה). מהצד השני ההסכם גם משאיר פתח לכך שאורה תקבל ותוכל להיענות להצעה טובה יותר תוך תשלום פיצוי מסוים (גם כן, לדעתי סבירות נמוכה).
הייתי מעריך את הסיכוי שהעסקה לא תושלם בכ-15% וכרגע בינתיים אני ממשיך להחזיק עד שהפער יהיה קטן יותר.
לסיכום – אורה התבררה אמנם כהשקעה לא מוצלחת אך בניגוד למקרים אחרים אני לא מרגיש שעבדו עליי או שפעלו בניגוד לאינטרס שלי. לדעתי ההנהלה עשתה מה שהייתה יכולה כדי להצליח וניתן לייחס זאת כמובן לכך שההנהלה החזיקה 50% ממניות החברה. אני גם נותן קרדיט להנהלה על כך שנמנעה כל הדרך מגיוס וברגע שהתחיל להיגמר הכסף מצאה פתרון יצירתי בניגוד לחברות אחרות שמדללות קבוע כדרך חיים. אורה הצליחה למכור לא מעט אך לא מספיק כדי להרוויח ואני מאחל לחבר’ה באורה להצליח יחד עם מולקול להביא את בשורת טיהור האויר לתפוצה רחבה.
לי כמשקיע נותר להפיק מה שניתן ולהמשיך הלאה.
י.ע. במניות אורה, אין באמור המלצה