ניהול כסף לאחרים – מה חשוב לדעת

לאלו מכם המתעניינים בעולם ההשקעות ורואים את עצמכם עוסקים בו לטווח ארוך יש כמה אפשרויות: הפשוטה ביותר היא השקעת ההון העצמי שלכם. באפשרות זו אין מגבלות, אך תצטרכו הון ראשוני משמעותי מאוד כדי שהתעסקות בהשקעות תהיה משתלמת. הפתרון הוא ניהול כסף עבור אחרים, אך גם כאן חשוב מאוד לבחור במסלול המתאים לכם.

האפשרות הראשונה היא הוצאת רישיון מנהל תיקים וניהול תיקים בגוף מוסדי או באופן עצמאי. באופן זה תוכלו לנהל סכומי כסף משמעותיים עבור אחרים, ללא הגבלת כמות. עם זאת, יש בדרך זו כמה בעיות משמעותיות.

ראשית, הליך קבלת הרישיון כולל בחינות והתמחות ממושכת. לגבי ההתמחות – קשה עד בלתי אפשרי למצוא מנחים שיקחו אותך כמתמחה אלא אם יש לכם קשרים משמעותיים בגופים מוסדיים. גם לאחר קבלת הרישיון תתקלו במגבלות משמעותיות שלמעשה יהפכו את האפשרות לנהל הון לעצמכם לבלתי אפשרית.

הבעיה הגדולה ביותר היא שאם אתם יודעים להשיג תשואה גבוהה בשוק ההון רישיון מנהל תיקים יאלץ עליכם למעשה לוותר על האפשרות להשיא את אותה תשואה גבוהה עבור עצמכם – ויתור כואב מאוד ככל ואתם מעריכים והתשואה שתשיאו תהיה גבוהה יותר. יחד עם דמי חידוש רישיון, הרשות לניירות ערך שנושפת בעורפכם ומטילה קנסות כבדים, ביטוח מקצועי ועוד ועוד – לא פלא ש-65% מבעלי רישיון ניהול תיקים התלו את רישיון ניהול התיקים שלהם– וזה עוד אחרי שהם קיבלו אותו!

האפשרות השניה והפשוטה ביותר היא עשיית שימוש בפטור שניתן בחוק לניהול השקעות עבור עד חמישה לקוחות בשנה קלנדרית. כמה נקודות חשובות שאני יודע מניסיון אישי שמובילות לבלבול.

  • כל אדם יכול לנהל השקעות עבור עד חמישה לקוחות גם ללא רישיון.
  • במניין הלקוחות לא נספרים משקיעים כשירים ולא נספרים בני משפחה. כלומר, אין מגבלה כלשהי על כמות המשקיעים הכשירים שניתן לנהל את כספם אף ללא רישיון.
  • הלקוחות נספרים לפי שנה קלנדרית. זה אומר שאם יש לכם לקוח שאתם מנהלים עבורו בראשון לינואר והוא עזב אתכם בשני לינואר – הוא ייספר כלקוח עבור כל אותה שנה. אם אתם קרובים למגבלה של חמישה לקוחות עליכם לבחור בקפידה את מי אתם רוצים או לא רוצים לקחת כלקוח.
  • חובה עליכם לחתום על הסכם ניהול. ההסכם לא צריך להיות מקיף במיוחד אך החובה קיימת בחוק וההסכם בסופו של דבר בעיקר מגן עליכם כמנהלים.
  • מותר לכם לקחת דמי ניהול, אך לא דמי הצלחה המותנים בביצועים.
  • שימו לב ליידע את הלקוחות שלכם שדמי הניהול שהם משלמים לכם מהווים עבורם הוצאה שניתן לקזז כנגד רווחי הון, כך שגם עבור אדם פרטי ניתן לקזז 25% מדמי הניהול.
  • בדרך כלל ניהול הכספים יהיה בחשבון על שם הלקוח באמצעות ייפוי כוח שיינתן לכם, מה שמביא מדי פעם למצבים בעייתיים. אתם עלולים להיתקל במצבים בהם לקוחות נבהלים ומורים לכם למכור 50% מהתיק "עד שיירגע העניין של הקורונה". תהיו מוכנים, בעיקר עם לקוחות שלא מורגלים בשוק ההון, לשיחות ארוכות ולא פשוטות – בעיקר בשעות משבר. אם הלקוח מתעקש למכור גם אחרי שיחה ארוכה – אין לכם ממש ברירה אבל הייתי נמנע מלקחת לקוחות כאלה – זה מסוכן מאוד עבורכם.
  • בהמשך לנקודה הקודמת – היו סבלניים ואמפתיים. מהניסיון שלי, החודשים הראשונים עם לקוח חדש אינם פשוטים, בעיקר עבור הלקוח. אם תוכיחו את עצמכם ותשדרו בטחון תגלו עם הזמן שהלקוח שהיה מתקשר אליכם בפאניקה על כל כותרת בגלובס כעת סומך עליכם בעיניים עצומות.

אם אינכם מוכנים לוותר על האפשרות לנהל את כספכם ומגבלת מספר הלקוחות חונקת אתכם האפשרות הרביעית היא הקמת קרן גידור.

קרן גידור היא מעין עקיפה אלגנטית של המגבלה על ניהול השקעות. במקום לנהל עבור לקוחות באופן ישיר אתה מקים שותפות מוגבלת שאתה (או ליתר דיוק- חברה שלך) השותף הכללי בה וכל שאר המשקיעים הם שותפים מוגבלים. המשמעות היא שלמרות שמבחינה מהותית אתה מנהל עבור לקוחותיך השקעות, מבחינה טכנית אתה בסך הכל מנהל שותפות שלקוחותיך הם שותפים בה.

עבור מנהל ההשקעות היתרון בקרן גידור הוא ברור, כולל האפשרות לדעת שהלקוח לא יכול מעכשיו לעכשיו לדרוש ממך למכור את התיק. לקוח יכול למשוך את הכסף, אך בדרך כלל לוקח כמה שבועות עד שהכסף מועבר ללקוח בפועל, וכמובן האפשרות להחליף את דמי הניהול בדמי הצלחה, שאולי תופתעו לגלות שלקוחות רבים מעדיפים אותה.

היתרון הגדול ביותר בקרן גידור, לפחות עבורי, הוא "הטייטל". מניסיון- גם אם תנהלו סכום כסף נכבד כשתפנו להנהלה של חברה חדשה כדי לקבוע פגישה וישאלו אתכם מאיזה גוף אתם ותענו שאתם "לא מגוף אלא מנהלים כסף כפרטיים" מבחינת הנהלות או קשרי משקיעים אתם בקטגוריה של "משקיע פרטי" שזה איפשהו ליד חלזונות בפירמידת המזון של גופי השקעות ישראליים. כשאתה אומר שאתה מנהל קרן גידור היחס הוא שונה לגמרי, גם אם אתה מנהל בקרן 3.5 ש"ח.

באיזה אפיק שלא תבחרו – תמיד זיכרו שניהול כסף עבור אחרים זו אחריות כבדה. אנשים בוחרים לשים בידיכם סכומים המקבילים לעתים ממש לשנים של עבודה – תעריכו זאת ותתייחסו ללקוחות ולכספם בכבוד הראוי. אמון כזה קשה לבנות אבל קל להרוס.

בהצלחה!

Scroll to Top