אם הייתי צריך לבחור תכונה אחת שחשובה לי מעל כולן, גם אצל עצמי וגם אצל אלו שקרובים אליי, בין אם מדובר בחברים, לקוחות ובמיוחד מנהלי-חברות בהן אני משקיע, הייתי בוחר באמינות.
מעבר לעובדה שהרבה יותר נוח וקל לעבוד עם אנשים אמינים – אמינות היא פשוט יעילה. כשאתה מתעסק עם אנשים אמינים אתה לא צריך לבזבז זמן לוודא שמי שאמר שיעשה משהו עושה אותו ובחששות האם מה שאדם אמר לך הוא נכון או שהוא חלק מאג’נדה שאתה לא יודע עליה. אנשים אמינים חוסכים הרבה כאב ראש וכאב לב. כפי שאמר צ’ארלי מאנגר:
“Good character is very efficient. If you can trust people, your system can be way simpler. There’s enormous efficiency in good character and dis-efficiency in bad character.”
Charlie Munger
אף בסקרים נמצא כי אמינות מתחרה עם אינטיליגנציה על תואר “תכונת האישיות החיובית ביותר”. מה שמגדיל את חשיבות האמינות עוד יותר במדינתנו הקטנה היא העובדה שכולם מכירים את כולם, ופוגשים אחד את השני בשלבים שונים במגוון כובעים. כשאני זוכה להכיר אדם שאני סומך עליו אני לומד על היכולות שלו ומנסה למצוא עבורו מקום גם כקשר עסקי.
להיות אמין זה גם יותר קל. אנשים לא אמינים צריכים להיות עם זיכרון פנומנלי כדי לזכור איזה סיפור הם סיפרו למי ולחיות בפחד כל פעם ששני אנשים שמכירים אותם נפגשים. היופי באמת, לעומת זאת, הוא שהיא עקבית בצורה מושלמת.
אז כמה טיפים חשובים הקשורים באמינות ששירתו אותי נאמנה עד כה:
-אל תבטיחו הרבה דברים וכשאתם מבטיחים משהו – תדאגו לקיים אותו. אותו דבר גם בתחזיות – כשאני כותב, מדיי פעם, תחזיות לגבי העתיד אני עושה זאת מאוד בזהירות. לא תתפסו אותי מנסה לנחש מה יעשה הדולר או ה-S&P. גם אם הייתי חושב שאני צודק ב-75%, כשהמטרה היא לבנות אמינות זה פשוט לא מספיק.
– עדיף בהרבה להיתפס כלא מנומס כאשר להיתפס כלא אמין. אל תבטיחו הבטחה שסביר שלא תקיימו. לעתים קרובות תתפתו להבטיח הבטחה מטעמי נימוס או כדי להיתפס כנחמדים אך זו טעות ענקית . בעוד לחוסר אמינות אין שום תירוץ. עם אנשים ישירים אפשר לעבוד, בעוד עם אנשים לא אמינים אי-אפשר.
–אם מישהו אומר לכם לשמור משהו לעצמכם – תשמרו אותו לעצמכם, לפחות אם אתם רוצים שימשיכו לשתף אתכם. אם לא תשמרו סוד, קודם כל מי שיישמע על הסוד, גם אם הוא יודה לכם, מיד ידע לא לספר לכם כלום. שנית, אם תספרו לאדם אחד את הסוד שיספר לאדם נוסף וכן הלאה, באופן טבעי השמועה תגיע באופן טבעי מהר מאוד חזרה למקור מה שיכול למנוע מאותו אדם לסמוך עליכם בעתיד, ובצדק.
–היו שקופים, בעיקר לגבי טעויות שלכם. להתמקד דווקא בשגיאות שלכם זה אחד מהצעדים בוני האמון האפקטיביים ביותר שיש. הבונוס הוא שכשאתם נתפסים כאמינים תהיה לאחרים נטיה לסלוח לכם, גם אם תטעו פה ושם.
-תבואו מוכנים לפגישות, ותגיעו בזמן. אם אתם מאחרים או מבריזים תודיעו כמה שיותר מראש. מבחינת אמינות איחור זו התחלה נוראית לקשר.
–תמיד תדאגו שאתם נותנים לצד השני יותר ממה שאתם דורשים. לבוא לפגישה עם אג’נדה ספציפית של מה אתה רוצה מהצד השני גורם לצד השני באופן אינסטינקטיבי להירתע. ככל שניתן קיימו את פגישות עם אנשים חדשים כפגישות היכרות וחפשו במהלך הפגישה כיצד אתם יכולים לתרום לצד השני. מנגד, ספרו לצד השני לדעת מה אתם עושים, בלי פיצ’ מכירות מוגזם אך מותר לכם לדבר דוגרי ולהגיד שאתם תותחים בתחומכם. אם זה נכון ואמין זה אפילו מצוין.
למה קריטי לדאוג שהצד השני מקבל יותר? לא רק בגלל שזה בונה לכם אמינות. בני-אדם, ובפרט בני אדם אמינים, לא מרגישים בנוח להיות חייבים לאדם אחר ולכן הם לעתים ממש יעשו מאמץ, בלי שתבקש, לעזור לך חזרה. הלא אמינים יכולים לקחת את מה שנתת ולברוח אבל זה בסדר – אתה לא צריך אנשים כאלה בסביבה. שמור את אלה שיודעים להעריך ולהשיב ובטווח של שנים תהיה מוקף באנשים אמינים.
לבסוף זיכרו שאמינות נבנית על פני שנים ועשורים אבל ניתן להרוס אותה בשקר אחד. תדעו להגיד “לא תודה” כשמישהו מבקש מכם לשקר עבורו.
אמינות הופכת את החיים שלנו למלאים וטובים יותר ומושכת לחיינו אנשים טובים, שאפשר לסמוך עליהם. אל תשחקו משחקים או תסחרו באמינות שלכם, תתייחסו אליה כיקרה מאוד כי זה בדיוק מה שהיא- אולי הדבר הכי יקר שיש לנו.
באופן אישי אני יכול להגיד לכם שסירבתי להצעות לכאורה מפתות כי הן דרשו ממני להגיד דברים שלא האמנתי בהם. אין מחיר בו הייתי מוכר את האמינות שלי.
זיכרו שמעבר לעובדה שלהיתפס כאמין ולהיות מוקף באנשים אמינים זו פשוט דרך טובה יותר לחיות את חייכם, אני גם משוכנע שמבחינה כספית נטו זה שווה הרבה יותר – אם לא היום אז בטווח הארוך.