השאלה הנפוצה ביותר ששואלים אותי היא, בפער ניכר, מתי כדאי למכור מניה. האמת? זה דיי מפתיע אותי. הרי התשובה היא לכאורה דיי פשוטה: כלל הזהב הוא שכאשר מניה נסחרת מעל השווי שאתה מעריך אותה – תמכור. אם המניה עלתה וכעת נסחרת מעל הערך שלה תמכור וכן אם השתנה משהו בחברה והערך שלה ירד מתחת למחיר בו היא נסחרת – גם כן תמכור, אלא שהתשובה הזו לא מתאימה בכל המקרים. למעשה, כמעט לא יוצא לי להשתמש בכלל הזה לעולם.
מצב פשוט בו הכלל הזה לא מתאים הוא כשיש לך הזדמנות השקעה טובה יותר. ניקח כדוגמה פשוטה חברה שמרוויחה 10 ש”ח למניה שאתם מעריכים שצריכה להיסחר במכפיל 10 (כלומר 100 ש”ח) אך נסחרת בפועל ב-70 ש”ח. אם תמצאו מניה במצב זהה שנסחרת ב-50 ש”ח יכול להיות שתממשו את המניה הראשונה לטובת השנייה למרות שהראשונה עדיין מתחת לשווי בו אתם מעריכים אותה.
מצב נוסף קצת טריקי יותר שלא עומד בקריטריון הזה עולה כאשר מדובר בחברת צמיחה. נחזור לדוגמה הקודמת – חברה שמרוויחה 10 ש”ח למניה, קניתם אותה ב-50 ש”ח והיא עלתה ל-100 ש”ח. לכאורה הגיע הזמן למכור נכון? אבל מה אם החברה צומחת בקצב של 50% בשנה? כלומר גם אם היא נסחרת עכשיו ב-100 ש”ח עדיין אם נישאר במניה בשנה הקרובה והיא תישאר במכפיל דומה עדיין נרוויח על החברה 50% לשנה.
איך ייתכן שחברה שנסחרת ב”שווי הוגן” עדיין תעשה תשואה של 50% בשנה? אז התשובה המלאה היא שחברת צמיחה לא מעריכים בעזרת מכפילים פשוטים ובחברה כמו שתוארה למעלה (רווח של 10 ש”ח למניה עם 50% צמיחה שנתי) ייתכן שהשווי הנכון יהיה יותר בכיוון של 500 או אפילו 1,000 ש”ח ומעלה – מסוג התמחורים שאנו רואים בנאסדק אבל בחברות קטנות בישראל בודדות החברות שמקבלות תמחור כזה. כלומר – בישראל במקום להתחיל גבוה ואז לצמוח לאט אנחנו מתחילים נמוך וצומחים עם המניה מהר.
הדוגמאות שנתתי למעלה הן לא החריג לכלל אלא הכלל עצמו- זהו המצב בו בדרך כלל אני מוצא את עצמי מוכר מניה. ההשקעות בתיק שלי הן כולן חברות צמיחה בנוסף לכך שכשאתה כל הזמן מחפש השקעות – האלטרנטיבות רבות. זה אומר שכמעט תמיד כשאני מוכר מניה אני עושה זאת מתחת לערך שלה ולטובת השקעה טובה יותר אך חברות צמיחה ובטח צמיחה גבוהה אין מה למהר למכור – דווקא באי-המכירה של החברות האלה תעשו את התשואות הגבוהות ביותר.