איי.די.איי ביטוח – ביטוח ישיר – חברה מעולה במחיר סביר

רקע

איי.די.איי חברה לביטוח בע”מ, הידועה במותג “ביטוח ישיר”, עוסקת בתחום הביטוח הכללי, ביטוחי חיים וביטוח בריאות בישראל.

מותגיה של החברה כוללים את “ביטוח ישיר”, כולל מספרי הטלפון  03-5555555 (“הקש על החמש”) ו – 03-9000000. כמו כן בבעלות החברה האתר Ucompare להשוואת מחירי ביטוח רכב.

ייחודה של החברה הוא קיום קשר ישיר עם לקוחותיה, ללא תיווך של סוכני ביטוח. החברות המתחרות בתחום זה הינן ביטוח ישיר ו”תשעה מיליון” ששייכות שתיהן לאיי.די.איי ביטוח (כאשר הלקוחות לא מודעים לקשר ביניהן) וכן חברת AIG. שאר החברות  מגייסות לקוחות באמצעות סוכני ביטוח. נתח השוק של חברות הביטוח הישיר בשוק הישראלי עומד על כ-25%. 

בחברת ביטוח ישנם, בקווים כלליים, שני מקורות לרווח: ראשית, רווח חיתומי ושנית, רווח מהשקעת ה-Float.

אקדים ואומר שעל אף שביטוח ישיר עוסקת בתחומים רבים (ביטוח חובה – לנזקי גוף, ביטוחי רכוש לרכב – מקיף וצד ג’, ביטוחי חיים, ביטוחי בריאות, ביטוחי דירות ועסקים ועוד) הרי שרוב הכנסות החברה מגיעות מתחום ביטוחי הרכב – חובה, צד ג’ ומקיף; וכמעט כל רווחיה מגיעים מביטוחי הרכוש לרכב. 

התחום החיתומי

להלן טבלה המפרטת את הפרמיות שקיבלה החברה והרווחיות, לפי ענף:

תחומי פעילות ביטוח ישיר

שימו לב לצמיחה המרשימה בפרמיות בכל מגזרי הפעילות של החברה.

לגבי מגזר הביטוח הכללי – תחום זה מתחלק באופן הבא:

נתונים מלאים ביטוח כללי

שימו לב לנקודות הבאות:

  • התמקדות בתחום הרכב – כמעט כל הפרמיות בתחום הביטוח הכללי מגיעות מביטוח רכב חובה וביטוח רכב רכוש – 90% מכלל הפרמיות.
  • תחום ביטוח החובה מתנדנד בין רווח להפסד – בעיקר בגלל הגבלות של הפיקוח על ביטוח, המונע מחברות הביטוח לגבות פרמיות בשיעור מספק, ועוד מחייב את חברות הביטוח להשתתף בהפסדי ה”פול”. למי שלא מכיר ה”פול” הוא מעין חברת ביטוח שמפעילה המדינה עבור כל אלו שלא מצליחים למצוא חברה שתבטח אותם בשוק הפרטי. בעיקר מדובר באופנוענים ובנהגים עם היסטוריה של תאונות. הפול פועל בהפסד, כאשר על פי חוק חברות הביטוח מכסות את ההפסד לפי חלקן בשוק (במגבלה מסוימת). למעשה, מי שמשלם את ההפסד של הפול הוא נהגי הרכבים הפרטיים שמבוטחים בחברות הביטוח השונות, מכיוון שהמחיר שחברות הביטוח מציעות להם כולל כבר התחשבות בעלות הפול.
  • לגבי ביטוח רכב רכוש – בשעה שכאמור תחום ביטוח החובה יכול להיות הפסדי, הרווח מגיע מתחום ביטוח רכב רכוש (מה שמכונה ביטוח צד ג’ וביטוח מקיף). מתוך רווח כולל תחום הביטוח הכללי בסך 165 מיליון ש”ח 124 מיליון ש”ח הגיעו מביטוח רכב רכוש בלבד. הבשורות הטובות הן ששילוב של גורמים (שיפור במצב הכלכלי, עליה בשכר הממוצע, עליה במחיר רכב ממוצע – לפחות בארה”ב, לא רואה נתונים על ישראל) מביא לכך שהעליה בפרמיות ביטוח רכב רכוש היא משמעותית מעל העליה במספר פרמיות ביטוח החובה – בעוד הפרמיות בביטוח חובה צמחו ב- 29.9% בין 2015 ל-2017 הצמיחה בביטוח רכב רכוש עמדה על  43.7%. היות וכאמור רוב הרווח מגיע מתחום זה מדובר בבשורות טובות לחברה.

איכות השירות: כנקודת אגב לעניין הצמיחה בתחום החיתום יש להתייחס לרמת השירות הגבוהה של החברה. אחד הדברים שהפתיעו אותי ביותר כשעברתי מסוכן לביטוח ישיר הוא הרמה הגבוהה של השירות. השטיק הידוע של סוכני ביטוח הוא להבהיל אותך שבחברות הגדולות אף אחד לא יתייחס אליך אך המצב בדיוק הפוך – השירות שקיבלתי בביטוח ישיר היה טוב לאין שיעור יותר מהשירות שקיבלתי אצל סוכן.

למשל, כשהייתה לי תאונה לפני כשנתיים (רכב פגע בי מאחור) רציתי שיסבירו לי מה האפשרויות שלי מבחינת תיקון/הערכת הנזק כדי שאדע אם כדאי לי לסגור מול הנהג ללא מעורבות ביטוח. כתבתי מייל לשירות הלקוחות של החברה וקיבלתי תשובה מפורטת תוך דקות. חברה מתחרה תהיה צריכה להציע לי מחיר הרבה יותר טוב כדי שאעזוב את ביטוח ישיר (ועל סוכן אין מה לדבר בכלל).

אגב, זו לא רק החוויה שלי. מדד שירות חברות הביטוח המפורסם על ידי משרד האוצר  מדרג את ביטוח ישיר במקום ראשון כמעט בכל התחומים בהם היא עוסקת (רק AIG עקפה אותה בחלק מהקטגוריות). מה מביא לשירות כל כך טוב? אולי עובדים מרוצים – ישיר מדורגת במקום העשירי במקומות העבודה שטוב ביותר לעבוד בהם בישראל (הרבה לפני כל חברת ביטוח אחרת).

כספי ה-FLOAT

אחד הכוחות המשמעותיים בחברת ביטוח הוא השליטה בכספי הפלואט. מדובר ביכולת כל כך משמעותית שניתן לטעון שהיא התורמת העיקרית להתעשרותו של וורן באפט, מלבד כשרונותיו בעולם ההשקעות.

אז מה זה בעצם Float? נניח שיש לנו חברת ביטוח מאוזנת מבחינה חיתומית עם לקוח אחד אשר משלם לה 1,000 ש”ח בשנה ופעם ב-10 שנים בממוצע יש מקרה ביטוח שמחייב אותנו לשלם ללקוח 10,000 ש”ח. במהלך 10 השנים ייצברו בקופה שלנו כספים המיועדים לאותו לקוח, אך בתקופת הביניים אנו יכולים להשקיע אותם (במגבלות מסוימות). כספים אלו הם כספי ה-Float, והם דומים להלוואה עצומה שאין צורך לשלם עליה ריבית.

את כספים אלה משקיעה החברה כ”כספי נוסטרו”, כך (דו”ח שנתי 2017):

נוסטרו ביטוח ישיר

סך כספי הנוסטרו עומד על סך 2.7 מיליארד ש”ח לסוף 2017. בסוף 2016 עמדו כספי הנוסטרו על סך 2.4 מיליארד ש”ח ובסוף 2015 על סך 2.27 מיליארד ש”ח.

הרווחים מהשקעות עמדו בשנת 2015 על סך 52,404,000 ש”ח, בשנת 2016 על 83,780,000 ש”ח ובשנת 2017 על 99,519,000 ש”ח. הרווח בשנת 2017 משקף תשואה של 3.7% על כספי הנוסטרו.

דיבידנדים

לחובבי הג’אנר- לחברה מדיניות דיבידנד של 50% מהרווח; עם זאת, לאור העובדה שאין לחברה צורך ממשי באגירת המזומן היא נוטה לחלק את רוב רווחיה ומספקת תשואת דיבידנד של כ-5%.

תמחור החברה

ברבעון הראשון לשנת 2018 הרוויחה החברה 50,100,000 ש”ח בשורה התחתונה (עליה של 23% מהרבעון המקביל אשתקד). נניח שהחברה תרוויח בשנת 2018 כולה סך של 200 מיליון ש”ח. שווי השוק של החברה עומד על 3.3 מיליארד ש”ח. כלומר, מכפיל של 16.5.

לא מדובר בחברה זולה, אך בחברה מצוינת, בעלת שירות ברמה גבוהה, הנהנית מרוח גבית של עזיבת סוכני ביטוח ומעבר לאפיקים ישירים (שבוודאי קשורה גם לשימוש ההולך ורווח בהשוואת מחירים באינטרנט), צמיחה במספר כלי הרכב בישראל (בקצב של כ-4% בשנה) ועליה בשיעור ביטוחי הרכב-רכוש.

לינקים

דו”ח שנתי 2016

דו”ח שנתי 2017

מצגת – דוחות כספיים של חברות הביטוח (Ernst&Young)

גילוי נאות: לכותב אחזקה במניה המוזכרת בפוסט.

לחצו כאן כדי לקרוא את הפטור מאחריות
כל המוצג באתר זה הוא למטרות מידע בלבד. המידע המוצג אינו מקיף, אינו שלם, אינו מכיל גילויים חשובים או סיכונים הקשורים בהשקעות וכפוף לשינויים ללא הודעה מראש. המחבר אינו אחראי לדיוק או לשלמות או לחוסר הדיוק או השלמות של המידע המוצג. המחבר לא בדק או וידא מידע שהתקבל מצד שלישי שהוא עשוי להסתמך עליו. המידע אינו לוקח בחשבון מטרות השקעה ספציפיות או מצבים כלכליים ספציפיים של אדם כזה או אחר או ארגון כזה או אחר. המחבר אינו יועץ השקעות ואינו מנהל תיקים ואינו מציג את המידע בתור שידול או השפעה או בקשה או הצעה לקנות או למכור או להחזיק את ניירות הערך המוזכרים באתר. אין לראות במידע באתר הצעה או שידול לקנות או למכור או להחזיק כל נייר ערך או מכשיר פיננסי אחר. המחבר אינו אחראי בשום אופן לתוכן המידע, השמטות במידע, אי דיוקים, טעויות כאלה או אחרות. על כל משקיע להשלים בדיקה משלו לניירות הערך הנידונים. לפני ביצוע השקעה, על הקורא לבדוק השקעה זו עם היועץ הפיננסי שלו, עו”ד, ויועץ המס כדי לוודא שהשקעה זו מתאימה עבורו. לכותב עשויה להיות פוזיציה בניירות הערך המוזכרים והוא עשוי למכור או לקנות את ניירות הערך המוזכרים מבלי להודיע על כך מראש. השקעה במניות היא מסוכנת ועשויה לגרום להפסד כל ההשקעה. כל הפועל עקב מידע שקרא באתר זה, עושה זאת על דעתו האישית בלבד ונושא באחריות הבלעדית לכל פעולה בה ינקוט בהסתמך על המידע באתר זה.
Print Friendly, PDF & Email
Scroll to Top